Scurt istoric
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov, și avea în compunere satele Bujoreanca, Călugăru, Hanu-de-Pământ și Pajera, cu 1148 de locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o școală mixtă și trei biserici:la Bujoreanca, Călugăru și Pajerea.
La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa și comuna Bâldana (denumită înainte de 1815 Moșneanu), în plasa Bolintinu a județului Dâmbovița, ea fiind formată din satele Bâldana și Fundata, cu 748 de locuitori și 210 case. Aici funcționau o școală înființată în 1896 și două biserici: una în satul Fundata și una a mănăstirii Bâldana.
Fig. 1 Sursa https://www.facebook.com/tartasesti1635 – Tărtășești Istorie
În 1925, Anuarul Socec consemnează comuna Tărtășești în plasa Buftea-Bucoveni a județului Ilfov, având aceleași sate în compunere, plus satul Gulia, și o populație totală de 2170 de locuitori. Tot atunci, comuna Bâldana avea 1950 de locuitori în satele Bâldana, Fundata și Priseaca, fiind arondată plășii Ghergani a județului Dâmbovița. În 1931, satul Priseaca era consemnat cu numele de Țepeș-Vodă.
În 1950, cele două comune au fost arondate raionului Răcari din regiunea București. În 1968, la revenirea la organizarea administrativă pe județe, cele două comune au fost transferate județului Ilfov, reînființat, și au fost comasate. Astfel, comuna a luat forma sa actuală, satele Țepeș-Vodă și Fundata fiind desființate și integrate în satul Bâldana, iar satul Tărtășești cuprinzând și satul Hanu de Pământ.
În 1981, în urma unei reorganizări administrative regionale, comuna Tărtășești a fost transferată la județul Dâmbovița.
2.2. Situaţia economică, socială şi administrativă
Localitatea Tărtășești este comună componentă a judeţului Dâmbovița, situată în partea de sud-est a judeţului Dâmbovița, la o distanţǎ de 52 km de municipiul Târgoviște și la 30 km distanță de municipiul București.
Suprafaţa teritoriului administrativ a comunei este de 5.919 ha, însemnând 60,77 km2 , ceea ce reprezintă aproximativ 1,850 % din suprafaţa totală a judeţului Dâmbovița (4054 km2 ).
Satele aparţinătoare comunei sunt:
– Satul Tărtășești – reşedinţǎ de comunǎ;
– Satul Bâldana – sat aparținător;
– Satul Gulia – sat aparținător;
Comuna este străbătută de șoseaua națională DN7 ce leagă municipiile București și Pitești. Aici se ramifică din acest drum șoseaua națională DN71 care leagă Bucureștiul de Târgoviște.
Vecinii localității Tărtășești sunt: Brezoaele, Răcari, Slobozia-Moară și Ciocănești.
Teritoriul administrativ al comunei Tărtășești cuprinde o suprafaţă de 5.919 ha, având o populaţie de 5.874 locuitori (la nivelul anului 2011). Din suprafaţă totală a comunei terenurile agricole reprezintă 5168 ha (87%), iar terenurile având altă categorie de folosinţă (neagricole) reprezintă 751 ha (13%).
Principala funcțiune economică o constituie agricultura (cultura plantelor), zona fiind caracterizată printr-un potențial deosebit de ridicat pentru agricultură. Din bilanțul teritorial rezultă că 84 % din suprafața totală a comunei o reprezintă cea arabilă. În comună se cultivă următoarele plante: grâu, triticale, orz, orzoaică, ovăz, porumb, sorg, floarea soarelui, cartofi, tomate, ceapă, usturoi, varză, ardei, castraveți, morcovi, mazăre, vinete, conopidă, plante de nutreț.
Zootehnia este un sector important prin ritmicitatea veniturilor pe care le asigură, valorificarea resurselor agricole aflate în gospodăriile populației. Principalul agent economic este Avicola Tărtășești – ce își desfășoară activitatea în domeniul creșterii păsărilor. Avicola Tărtășești are o istorie destul de lungă, care începe în 1969, fiind considerată, la vremea respectivă, una dintre cele mai experimentate centre pentru creșterea și reproducerea păsărilor din România.
Sectorul producției este destul de dezvoltat, în comună existând un sector de tâmplărie, o fabrică de cartoane, o fabrică de mobilă, o firmă de prelucrare mase plastice, doua firme de transport si o societate care deține câmpuri de panouri fotovoltaice. În comuna Tărtășești găsim și doua restaurante, doua fast-fooduri, două supermarketuri și trei minimarketuri. Sunt și șase benzinării și două spălătorii auto.
Comuna dispune de asemenea de alimentare cu apă, alimentare cu energie electricǎ, alimentare cu gaze naturale, serviciu de salubritate, telefonie fixă şi cablu Tv.
![](https://www.primariatartasesti.ro/wp-content/uploads/2020/07/tar-1.jpg)
![](https://www.primariatartasesti.ro/wp-content/uploads/2020/07/port-tartasesti-1.jpg)